Landgoed Ewsum

Dit indrukwekkende borgterrein bij Middelstum heeft een rijke historie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Ridder Onno van Ewsum bouwde er de nog steeds aanwezige geschutstoren. De borg groeide in de loop der tijd uit tot één van de fraaiste in de Ommelanden. de borg ging verloren, maar de boerderij met schuur herinnert aan vervlogen tijden, evenals het koetshuis waarin ons sfeervolle vakantieappartement is gevestigd. Ga terug in de tijd en logeer op een uniek landgoed.

Het borgterrein anno nu

Immense kandelaars

Als je het borgterrein betreedt lees je 300 jaar geschiedenis af aan het bijzondere tuinlandschap: de eeuwenlang gesnoeide majestueuze lindebomen, hebben de vorm van immense kandelaars aangenomen.

Historische groentetuin

Je vindt hier een historische groentetuin, een kruidentuin die vooral gebruikt wordt door de theeschenkerij op de borg, een boomgaard, een bloementuin en een op de zon gelegen fruitmuur. Alle ingericht volgens de principes van tuinieren anno 1800.

Fruitmuur

De 40 meter lange fruitmuur is een bijzonder fenomeen en al ruim 300 jaar oud. De stenen houden zonnewarmte vast en geven die langzaam weer af. Zo is deze bijzondere kweekplaats leverancier van luxe tafelfruit zoals perzik, abrikoos, moerbei en leipeer.

WerkPro

Op Ewsum werken deelnemers van WerkPro, een sociale voorziening die dagbesteding biedt aan mensen die om allerlei redenen niet de stap naar regulier werk kunnen maken. Deelnemers hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of gedrags- of psychiatrische problemen. Daarnaast worden jongeren vanuit de jeugdzorg of het praktijkonderwijs op Ewsum geplaatst. De deelnemers zorgen voor het borgterrein, helpen mee in de tuinen en werken in de theeschenkerij.

Wandelroute

Borg Ewsum is het startpunt voor een prachtige – historische – wandeling door de omgeving. De wandeling is ongeveer 4 kilometer lang.

De rol van Het Groninger Landschap

Wij zetten ons in voor het beheer en behoud van de gebouwen op de borg en we verhuren er een uniek vakantieappartement in het koetshuis. Daarnaast faciliteren wij de openstelling van het terrein en de organisatie van activiteiten zoals de streekproductenmarkt.

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Het borgterrein is overdag te bezoeken voor een wandeling.

De theeschenkerij is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, en bereikbaar op 0595-552195 of theeschenkerijewsum@werkpro.nl

Locatie
Oosterburen 1
9991 NB Middelstum

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart

Activiteiten op deze locatie

Eropuit

Open Tuinen Weekend bij Ewsum

Wierdenland & Waddenkust
Eropuit

Streekmarkt Landgoed Ewsum en molen De Hoop

Groningen