Bezoekerscentrum Reitdiep

Bekijk alle Bezoekerscentra

Bezoekerscentrum Reitdiep

Dit bezoekerscentrum is gevestigd in een monumentale boerderij en vertelt het verhaal van een indrukwekkend gebied, vroeger en nu. Het Reitdiep weerspiegelt immers 25 eeuwen bewoningsgeschiedenis. In het voorjaar is het Reitdiep een waar eldorado voor weidevogels en in de stal is regelmatig jong leven te bewonderen.

Het Reitdiep weerspiegelt 25 eeuwen bewoningsgeschiedenis

Prachtig bovenaanzicht, Reitdiep

Ontdek alles over het Reitdiep

Verleden – heden – toekomst

In het bezoekerscentrum is niet alleen aandacht voor het ontstaan – je ziet hoe het landschap verandert onder de handen van de mens in zijn strijd tegen het water – en het beheer van dit gebied, maar ook voor de overweldigende natuur en de toekomstplannen van Het Groninger Landschap.

Toegangspoort Reitdiep

Het centrum vervult de functie van toegangspoort tot het gebied en vormt dan ook een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Routes zijn in de winkel van het bezoekerscentrum verkrijgbaar.

Activiteiten en onderwijsprogramma’s

Het centrum is tijdens openingsuren vrij toegankelijk. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd en voor scholen zijn er onderwijsprogramma’s beschikbaar. Bekijk de activiteiten van dit bezoekerscentrum.

Onderwijsprogramma in het bezoekerscentrum Reitdiep

Boerderijprogramma (groepen 1-6)

Kinderen maken op een speelse wijze kennis met de dieren op en rondom de buitenplaats (koeien, varkens, geiten, konijnen etc.). Ook bekijken we samen de leskist.

Bodemdiertjes (groep 3-8)
De kinderen gaan op zoek naar kleine diertjes uit de omgeving. Die gaan we natuurlijk heel goed van dichtbij bekijken.

Levend ganzenbord (groepen 4-8)

Spelenderwijs leren kinderen aan de hand van vragen en opdrachten van alles over weidevogels en het Reitdiep.

Rad van natuur (groep 4-6).
Draaiend aan het rad, worden de kinderen uitgedaagd tot het doen van allerlei verschillende (natuur)opdrachten.

 

Slootexcursie (groep 3/4-8)
Een populair en spannend programma waarbij we eerst waterdiertjes vangen en daarna onder de microscoop kijken hoe ze er uit zien en met behulp van een zoekkaart uitzoeken hoe ze heten.

Vogelobservatie (groepen 4-8)
Op actieve wijze wordt verteld over de weidevogels in het gebied. Natuurlijk gaan we ook kijken naar de vogels met telescoop en verrekijker.

Uilenballenpluizen (groep 3/4-8)

Ook wel braakballen pluizen genoemd. Eveneens een gewild programma. Kinderen onderzoeken wat er aan botjes te vinden is in een braakbal. Ofwel: wat eet een uil?

Waterlab (groep 7-8)
Spannende proefjes met water in het laboratorium. De kinderen maken zelf kennis met natuurkundige en milieukundige kanten van water.

Landschapslezen (groep 7-8)
Wat zien we hier in het landschap en hoe is het zo geworden?
De leerlingen gaan in groepjes actief op zoek naar het antwoord.

Informatie

Voor meer informatie kun je ons mailen: scholenreitdiep@shgl.nl
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

Onze dieren krijgen biologisch veevoer en grazen in bloemrijk grasland

Blaarkop met kalf in de wei

Sinds 2012 heeft Bezoekerscentrum Reitdiep het EKO-Keurmerk. Dit betekent dat Het Groninger Landschap een goedgekeurd biologische bedrijfsvoering voert m.b.t. de veeverzorging. Het Groninger Landschap verkoopt geen biologische producten.