Bolmeer

Het Bolmeer bij Zevenhuizen

Het Bolmeer is een heel bijzonder meertje. Het is een pingoruïne die in het begin van de 19 eeuw bij een afgraving tevoorschijn is gekomen. Je kunt hier nu al prachtig wandelen en met jouw steun zorgen we dat dit unieke cultuurhistorische gebied nog beter bewaard en ontsloten wordt.

Pingoruïne

Het woord pingo komt uit het Inuktitut, de taal van de Inuit. Letterlijk vertaald betekent het ‘heuvel die groeit’. De pingoruïnes in Nederland stammen uit de laatste ijstijd en zijn ontstaan op plaatsen waar veel water in de grond zat. Door het bevriezen van het grondwater ontstond er een ijsklomp die, naarmate de ijstijd duurde, steeds verder groeide en de grond omhoog drukte. Zo ontstond er een heuvel, een pingo. Toen het ijs smolt, stortte de heuvel in en bleef er een openstaande kraterrand achter, met binnenin een cirkelvormig meertje, een pingoruïne. De kraterrand van het Bolmeer is in de loop der eeuwen begroeid en bedekt met een laag veen. Begin 19 eeuw is een groot deel van dit veen afgegraven en is de plas tevoorschijn gekomen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Landschapselement uit de ijstijd

Wandelen bij het Bolmeer

Het Bolmeer is prachtig, er is een wandelpad aangelegd zodat je om het Bolmeer kan lopen.
Genieten van een uniek stukje Westerkwartier.

Met uw steun zorgen we ervoor dat de pingoruïne van het Bolmeer behouden blijft en iedere bezoeker dit natuurgebied in al haar glorie kan ervaren.

Beestenboel

Onze natuur in het Zuidelijk Westerkwartier bestaat uit het Bolmeer, Nanninga’s Bos, het Harense Bos en de landerijen van de Coendersborg en het Iwema Steenhuis. En door ons natuurlijke beheer gaat het er goed. De boommarter, vos, eekhoorn en de hermelijn, het zijn regelmatige bezoekers. Ook de das heeft er weer een plekje gevonden. En uit het feit dat er bij die laatste nu ook gezinsuitbreiding heeft plaatsgevonden, blijkt wel dat hij het er naar zijn zin heeft.

360 graden

Benieuwd hoe Het Bolmeer eruit ziet?
Klik hier voor een virtuele tour over het meer en neem een kijkje.