Dichtbij de Bever

Gaan de bevers ons blij maken met een gezinsuitbreiding in 2019?

Van april tot en met juli 2018 volgde Het Groninger Landschap een aantal bevers in het Hunzedal bij het Zuidlaardermeer. Alle bewegingen in en bij de beverburcht werden vastgelegd door drie minuscule camera’s en via een livestream getoond op onze website.

 

Dit webcamproject Dichtbij de Bever leverde haarscherpe beelden op. Beelden van… een bunzing. Van woelratten, reeën, eenden en een kikker. En niet te vergeten van een spin, die bij gebrek aan beter al snel de beroemdste spin van Groningen werd. We kregen reacties van enthousiaste vogelaars dat ze gezang hoorden. De ijsvogel, regenwulp, sprinkhaanzanger, scholekster, Canadese gans, rietgans, blauwe reiger, het roodborstje en de kauw werden herkend. Ook hoorden we gezang en gebral van feestvierende mensen. Maar de bever… waar waren de bevers?

 

We hoopten unieke opnamen te zien, misschien zelfs van de geboorte van een jong. Maar het liep anders… Ondanks de modernste technieken lieten de bevers zich maar sporadisch zien. Alwin Hut, medewerker natuurbeheer in het Hunzedal: “We zagen telkens beversporen buiten de burcht, maar het leek wel of ze een spelletje met ons speelden. Ze leefden in andere kamers in de burcht en lieten zich maar een paar keer voor de camera zien.”

 

 

Het was voor het eerst dat er in Nederland in een beverburcht werd gefilmd. De bekende natuurfilmer Luc Enting van EntingFilms plaatste de camera’s in en bij een grote beverburcht van ongeveer 5 bij 10 meter. Eén camera werd buiten de burcht geplaatst en twee in verschillende kamers in de burcht. Via livestreaming waren de beelden 24 uur per dag live te volgen op de speciale beverpagina van de website van Het Groninger Landschap.  Eind juli 2018 werd het livestreamproject gestopt. De camera’s bleven hangen, voor het geval dat.

Vanaf november 2018 is er geregeld activiteit rond de burcht te zien. Hopelijk gaan de bevers in 2019 nestelen in een van de kamers met camera. We houden het in de gaten en laten het weten wanneer het zover is!

Unieke beelden van het leven in en rondom de beverburcht

Leuk dat je naar me keek!

Filmtip Stichting Het Groninger Landschap

Filmtip bekijken

Samenvatting Beverwebcam

Filmtip Stichting Het Groninger Landschap

Filmtip bekijken

Goed bezig in de beverburcht

Filmtip Het Groninger Landschap

Filmtip bekijken

Samenvatting filmtips beverwebcam

Filmtip Stichting Het Groninger Landschap

Filmtip bekijken

Avonturen van de bunzing

Filmtip Het Groninger Landschap

Filmtip bekijken

Reeën op onderzoek uit

Filmtip Roelof Manting

Filmtip bekijken

Bunzing in beverburcht

Filmtip Het Groninger Landschap

Filmtip bekijken

Bever klimt uit water

Filmtip Michel van Roon

Filmtip bekijken

Woelrat op verkenning

Filmtip Het Groninger Landschap

Filmtip bekijken

Verhalen uit het Hunzedal

Goed bezig in de beverburcht.

Even lekker de vetklieren masseren en dan verder met inrichten van de beverburcht.

lees verder
Blog

Avonturen van de bunzing

Flits, en daar gaat ie! Even knipperen met de ogen en hij is alweer voorbij.

lees verder
Blog

Bambi in de spotlight

Hier weer een update rondom de bevercam.

lees verder
Blog

Hé, wie hebben we daar!

Tsjonge jonge, wat hebben we er lang op moeten wachten.

lees verder
Blog

Beverweetjes

  • Een bever is 80 á 100 cm lang, de staart van 30 cm niet meegerekend.
  • De bever gebruikt zijn staart om te sturen.
  • Als er gevaar dreigt slaat hij met zijn staart op het water om zijn soortgenoten te alarmeren.
  • De beverstaart is een en al vet. Het is een soort reserve voedselvoorraad waar de bever in geval van nood nog weken op kan teren!
  • De oranje tanden van een bever groeien altijd door.
  • De bever heeft een harde glazuurlaag om zijn tanden, waardoor ze niet snel barsten of slijten en hij dikke bomen om kan knagen.
  • Een mens heeft op elke vierkante centimeter 300 haren. Een bever heeft er 2.300!
  • Een bever wordt 10 tot 15 jaar oud.
  • Een volwassen bever weegt ongeveer 25 kg. Tot 35 kg is mogelijk!
  • In de winter eet de bever twijgen en de bast van bomen. In de zomer eet hij water- en oeverplanten.

Hunzedal

De beverburcht is gelegen in het Hunzedal. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig. Later nam de mens het hier over. De oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging helaas ten koste van planten en vogels. Die hadden een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. Samen met het Drents Landschap probeert Het Groninger Landschap het Hunzedal zoveel mogelijk in haar oude staat terug te brengen.

De bever voelt zich enorm thuis in het Hunzedal. Dit jaar wonen er alweer 10 jaar bevers in dit gebied waar Het Groninger Landschap ruim 2.000 hectare natuur ontwikkelt en beheert. Na een afwezigheid van eeuwen hebben de bevers via een herintroductieproject hun plek weer gevonden en zijn ze enorm belangrijk voor de natuurwaarden in het Hunzedal. Veel dieren en planten profiteren van de aanwezigheid van bevers.

Klik hier voor meer informatie over onze verschillende gebieden in het Hunzedal. Er zijn vogelkijkhutten, prachtige wandel- en fietsroutes en ook organiseren wij excursies en vaartochten over het Zuidlaardermeer.

Ondersteuning
De Nationale Postcode Loterij ondersteunt Het Groninger Landschap met veel projecten.
Ook ‘Dichtbij de bever’ ontving een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Daar zijn we heel erg blij mee!