Molen Ceres in Spijk

Spijk is een prachtig, authentiek Gronings dorp. Het dorpsgezicht heeft dan ook een beschermde status. Naast de sierlijke toren van de Andreaskerk is het vooral molen Ceres die in het oog springt. De trotse wieken reiken tot wel bijna 30 meter hoogte. De naam van de molen komt uit de Romeinse mythologie. Ceres was de godin van de akkerbouw en het graan.
 

Stellingmolen Ceres

Ceres is een achtkante stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens vind je meestal in de bebouwde kom. Daar is immers meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

Een afwijkende molen

Rieten kap

Bijzonder: molen Ceres heeft nog een rieten kap. De meeste Groninger koren- en pelmolens zijn (nu) bedekt met planken of dakleer. Ook het zeven meter hoge houten onderstuk is zeldzaam. De meeste Groninger molens hebben een onderstuk van baksteen.

Stiepen

Ook apart: deze korenmolen staat op stiepen, zodat je er onderdoor kunt kijken. Dit is een bouwstijl die vooral bij het molentype grondzeilers in Zeeland voorkwam.

"Molen Ceres kent prachtige historische verhalen"

Een prachtig allegaartje

De bouwstijl van molen Ceres is nogal afwijkend van die van andere molens in de provincie Groningen. Misschien komt dit door het hergebruik van materialen van andere gebouwen. Voor de bouw zijn niet alleen onderdelen van een gesloopte molen uit Uithuizen gebruikt, maar ook sloophout van scheepssloperij Hammingh in Garnwerd. Zo zijn in de stellingdeuren van Ceres bijvoorbeeld duidelijk de kajuitdeuren van een houten zeilschip te herkennen.

Wat doet Het Groninger Landschap?

Molen Ceres is sinds 2007 eigendom van Het Groninger Landschap.

Korenmolen Ceres bezoeken

Vrijwilligers laten regelmatig de molen draaien voor het malen van graan en pellen van gerst. Leuk om eens te zien hoe dit in zijn werk gaat! Bezoek ook de kleine tentoonstelling onder in de molen.

Tip: Bekijk de activiteitenkalender voor actuele activiteiten in de molen.

360 graden

Benieuwd hoe molen Ceres eruit ziet
klik hier voor een virtuele tour door molen Ceres en neem een kijkje.