De Widde Meuln in Ten Boer

Wie vanuit de stad Groningen via de Rijksweg naar Ten Boer rijdt, ziet aan het Damsterdiep twee bijzondere molens staan: het kleine molentje Bovenrijge en de korenmolen De Widde Meuln. Een indrukwekkende verschijning, deze witte molen in Ten Boer. En niet alleen door zijn witte kleur. De ronde vorm komt in Groningen veel minder vaak voor dan een ‘achtkante’ molen.

Stellingmolen

De Widde Meuln is een ronde stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens staan meestal in de bebouwde kom. Daar is namelijk meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

“Enkele Canadese soldaten hebben hun namen op de muur van de stellingzolder geschreven”

Peperbus

Rond 1922 kreeg de Widde Meuln een electromotor. Eerst bedoeld voor windstille momenten, maar langzamerhand nam de motor al het werk over. De wieken, stelling en kap waren niet langer nodig en werden verwijderd. 70 jaar lang stond er alleen de kegelvormige stenen onderbouw, een peperbus. In 2007 werd de molen in oude glorie hersteld.

De laatste op rij

Anderhalve eeuw geleden stonden er aan de oevers van het Damsterdiep, van Groningen naar Delfzijl, maar liefst 33 molens. Alle andere molens zijn gesloopt, brandden af of werden verplaatst, maar de Widde Meuln hield stand. In 2014 bestond de molen 175 jaar en naar aanleiding van dit jubileum schreef Jakob T. Hoogakker in opdracht van Het Groninger Landschap het boek ‘De Widde Meuln | De laatste op rij’.

Toegankelijk voor iedereen

Bijzonder: bij de restauratie van de molen is rekening gehouden met mindervalide personen en rolstoelgebruikers. De Widde Meuln is voorzien van een lift, zodat het voor iedereen mogelijk is om de stelling op een veilige manier te bereiken en van het uitzicht te genieten.

De molen is sinds januari 2010 eigendom van Het Groninger Landschap.

Bezoekersinformatie

Bezoek De Widde Meuln en zie de molen draaien en malen. Molengidsen en molenaars kunnen je alles vertellen over dit prachtig cultureel erfgoed, de historie van de molen en het malen van graan.

Openingstijden
April tot en met september: zaterdagmiddag 13:00 – 17:00 uur.
Woensdagmiddag als de vlag uithangt.
De molen is geopend wanneer de vlag uit hangt en op afspraak.

Locatie
Boltweg 16
9791 AD Ten Boer

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart