De Zwaluw

Bekijk alle Molens

Molen De Zwaluw in Zuurdijk

Te midden van de uitgestrekte akkers van het Hogeland ligt het kleine dorp Zuurdijk. Twee blikvangers zijn van verre te zien; de gerestaureerde middeleeuwse kerk en korenmolen De Zwaluw. Het is niet de eerste molen die in Zuurdijk stond. De eerdere molen brandde af. Sinds 1858 bepaald De Zwaluw het aangezicht van dit dorpje in Noord-Groningen.
Let op: vanwege een probleem met de roeden is de molen voorlopig gesloten en draait deze helaas niet. 

Stellingmolen De Zwaluw

De Zwaluw is een zogenaamde achtkante stellingmolen. Een molen met 8 rechte zijden. De stelling is de houten omloop bovenop een (doorgaans) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens staan meestal in de bebouwde kom. Daar is namelijk meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

 

Bloemenveld met op de achtergrond molen de Zwaluw in Zuurdijk

Een afwijkende molen

Gort

De Zwaluw was een zogenaamde gecombineerde molen; het graan kon tot meel worden gemaald en gerst tot gort gepeld. Deze combinatie is in de provincie Groningen meer te vinden. Gort was vroeger een hoofdbestanddeel van het  volksvoedsel op het Groninger platteland.

 

Pelmolen

Een pelmolen was voorzien van twee pelstenen, waarmee gerst tot gort werd gepeld. Deze zware zandstenen wogen wel 2000 kilo per stuk! Een pelmolen kon pas werken bij een windkracht van minstens 5 Beaufort, wat gelijk staat aan een flinke bries.

Wieken met zelfzwichting

De Zwaluw is een zelfzwichter. De wieken zijn dan voorzien van een soort lamellen. Deze passen automatisch hun stand aan de kracht van de wind aan. Zonder zelfzwichting kan de draaisnelheid alleen worden geregeld door de molen stil te zetten of door meer of minder zeil te voeren . Bij een te hoge snelheid dreigt dan altijd oververhitting en brandgevaar.

 

Wat doet Het Groninger Landschap?

Molen De Zwaluw is sinds 1 april 2012 eigendom van Het Groninger Landschap.