Hollands Welvaart

Bekijk alle Molens

Molen Hollands Welvaart in Mensingeweer

Molen Hollands Welvaart staat pal langs het veel bewandelde Pieterpad. In de molen is de koffie- en theeschenkerij ‘In de Malle Molen’ gevestigd. Een prachtige plek om even bij komen te komen en te genieten van een stukje appelgebak of echte Groninger poffert uit de eigen bakkerij. Daarna uiteraard de molen nog even in. De gidsen en/of molenaars vertellen u graag over de werking en de historie van de molen.

Stellingmolen Hollands Welvaart

Hollands Welvaart is een achtkante stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens vind je meestal in de bebouwde kom. Daar is immers meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

Hollands Welvaart - Fotograaf Henk Tuinema, CorfuDesign

Onderdelen van een korenmolen

Stelling

De stelling (omloop) van de molen is, naast de maal- en steenzolders, het werkterrein van de molenaar. Op de stelling worden bijvoorbeeld de zeilen voorgelegd en de vang (de rem) bediend.

 

Kweern

In Hollands Welvaart staat een kweern waarmee je zelf meel kunt malen. Een kweern is een korenmolen die met de hand wordt bediend. Hij bestaat uit een liggende steen (de ligger) waar een ronde steen (de loper) ligt, die met een handvat worden rondgedraaid. Er zijn kweerns gevonden die dateren uit de ijzertijd.

Laatste nieuws:

25 januari 2018 Molens duurzaam verlicht klik hier voor meer informatie meer informatie 
7 mei 2018 Roeden teruggeplaatst meer informatie
17 november 2017 Kap molen Hollands Welvaart teruggeplaatst meer informatie
20 juni 2013 Overname molen Hollands Welvaart Mensingeweer meer informatie

 

Molen Hollands Welvaart bezoeken

De gidsen en/of molenaars vertellen je graag iets over de werking en de historie van de molen. De klim naar boven is de moeite waard, op de stelling heb je uitzicht van stad tot wad! Wel eens zelf meel gemalen? Probeer het hier met de kweern (handmolen). Bezoek ook de curiosazolder, de expositiezolder ‘de Waaierij’ en koffie- en theeschenkerij ‘In de Malle Molen’. In de molen worden ook molen-, meel- en streekproducten verkocht.