Nieberter Molen

Bekijk alle Molens

Nieberter molen in Niebert

De Nieberter molen is niet te missen. Sinds 1899 domineert deze molen het gezichtsbeeld in de omgeving van het dorp Niebert. Een bijzondere molen, want deze molen zonder naam is de enige zeskant molen in de provincie Groningen en de hoogste zeskant van Nederland.

Stellingmolen Niebert

De Nieberter molen is een zeskante stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens vind je meestal in de bebouwde kom. Daar is immers meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

 

Onderdelen van een korenmolen

Zeskant

De vorm van de Nieberter molen is erg bijzonder. Het is een zeskante stellingmolen. En deze werden veel minder gebouwd dan achtkante molens. De reden hiervoor was dat een achtkante als sterker bekend stond. Een voordeel van de zeskant was dat er twee ‘velden’ minder gebouwd hoefden te worden en er dus minder hout nodig was.

Standerdmolen

Al voor 1628 stond er een standerdmolen in Niebert, het oudste type houtmolen in Nederland. Deze molen werd in 1895 afgebroken en vier jaar later vervangen door de huidige molen.

 

"De enige zeskante molen in Groningen en de hoogste in Nederland. Iets om trots op te zijn."

De stellingmolen

De stellingmolen is een indrukwekkend stuk techniek, bedoeld om windenergie om te zetten in nuttige arbeid, om te malen, pellen, zagen en te pompen. De eerste Europese windmolens werden in de 12e eeuw gebouwd. In de 17e eeuw kreeg de Hollandse windmolen zijn bekende vorm, maar na die tijd zijn er nog regelmatig technische verbeteringen doorgevoerd. Met de komst van andere energiebronnen aan het eind van de 19e eeuw was de windmolen niet langer nodig.

Wat doet Het Groninger Landschap?

Molen Niebert is sinds 2011 eigendom van Het Groninger Landschap.

Molen Niebert bezoeken

Tijdens de openingstijden laten de vrijwilligers je met veel plezier deze mooie molen van binnen en van buiten zien. Als er voldoende wind is, worden de zeilen voorgelegd en doet de molen waar hij voor gemaakt is …. De molenaar maalt op wisselende momenten in de maand. Ook dan, als de molen in bedrijf is bent u van harte welkom om te kijken.

Tip: Bekijk de activiteitenkalender voor actuele activiteiten in de molen.