De Stormvogel

Bekijk alle Molens

De Stormvogel in Loppersum

De Stormvogel bepaalt sinds 1850 samen met de kerktoren het dorpsbeeld van Loppersum

De Stormvogel is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen. Het is een markante molen aan de dorpsrand van Loppersum. De molen is in 1850 gebouwd door Meinardus Harms Bolt en wisselde sindsdien regelmatig van eigenaar. De laatste particuliere eigenaar was Ies Nienhuis die de molen in 1955 kocht. In 1966 verkocht hij de molen aan gemeente Loppersum, maar bleef zelf eigenaar van het molenaarshuis.

Stormvogel - Loppersum

In 1971 werd De Stormvogel na een ingrijpende restauratie weer feestelijk geopend door toenmalige Commissaris der Koningin Toxopeus. Dit molenaarshuis werd in 1975 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Tot zijn pensioen huurde Nienhuis de molen van de gemeente. In 1992 droeg de gemeente De Stormvogel en twee andere molens over aan Molenstichting Fivelingo. Sinds 1 januari 2016 is de molen in eigendom van Het Groninger Landschap.

Het zit in de molen

Onderdelen van de molen

Achtkante

De vorm van de Stormvogel is een achtkante stellingmolen. De achtkante molens staan als sterker bekend. De molen heeft één koppel maalstenen, twee pelstenen en kammenluiwerk. De roeden van de molen waren lange tijd voorzien van zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen. Bij de restauratie in 1971 kreeg de molen Oud-Hollands met zeilen.

Stormvogel - Loppersum