De Oude Dijk bij Den Andel

Een kleine bult in het landschap herinnert aan een groots verleden. Hier wordt een restant van de middeleeuwse Oude Dijk gemarkeerd. Deze diende als zeewering tot ze in de kerstvloed van 1717 werd weggespoeld en daarna vervangen door de Middendijk. Het Groninger Landschap geeft het dijkje een blijvende, zichtbare plek in het landschap, onder andere door gericht maaibeleid. Oude dijkplanten als de gele en paarse morgenster keren daardoor terug.

Een laatste restje landbescherming

De Oude Dijk in Den Andel is een typisch voorbeeld van een waardevol cultuurhistorisch landschapselement. De oude zeewering maakte deel uit van het allereerste dijkstelsel dat heel Noord Groningen moest beschermen. Deze dijk uit de vijftiende eeuw liep langs het gebied Pieterburen, Den Andel, Warffum, Usquert, Uithuizen.


Kerstvloed

Uiteindelijk maakte de zee toch korte metten met deze bescherming van mensenhand. De dijk werd tijdens de Kerstvloed van 1717 grotendeels weggespoeld en was niet meer te herstellen. Er vielen tweeduizend slachtoffers en een groot deel van de provincie stond onder water. Zelfs de stadswallen van Groningen werden bedreigd. Een jaar later begonnen men met de bouw van een nieuwe dijk, een stuk noordelijker. Deze ‘Middendijk’ is nog goed in het landschap te herkennen.

Een kijkje nemen

De Oude Dijk Den Andel ligt aan de weg van Den Andel naar Westernieland. Deze weg volgt het oude tracé van de dijk. Je mag vrij wandelen op en rond de dijk. Honden zijn toegestaan. De hond moet wel aangelijnd zijn.

Bezoekersinformatie

Locatie
Oude dijk 1
9956 PA Den Andel

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart