Molen De Hoop in Middelstum

De Hoop gebouwd in 1855, is een voormalige koren- en pelmolen aan de westzijde van het Boterdiep en was tot 1954 in bedrijf.

Stellingmolen De Hoop

De Hoop in Middelstum is een achtkante stellingmolen, met bruin geverfde bovenbouw op stenen onderbouw. De Hoop ligt prachtig in de driehoek tussen Middelstum, Toornwerd en Borg Ewsum. Tegenwoordig is De Hoop een maalvaardige korenmolen, vroeger was het ook een pelmolen.

Geschiedenis van de molen

Het had niet veel gescheeld of deze molen was in 1954 gesloopt. De Groningse ondernemer Offringa, die om concurrentie te verminderen pelmolens opkocht om ze vervolgens te slopen, was ook eigenaar geworden van De Hoop. Het binnenwerk was al verdwenen, maar net op tijd kon de sloop worden gestaakt. Lange tijd verkeerde de molen in erbarmelijke staat. De molen werd gekocht door gemeente Middelstum en in 1976 werd de buitenkant, het staande werk, gerestaureerd. Nadat de molen was overgedragen aan Molenstichting Fivelingo werd in 2012 ook het gaande werk aangepakt en was er weer sprake van een maalvaardige korenmolen. De pelstenen, die de aanleiding waren voor de sloop, bevinden zich nog steeds in de molen. Op 1 januari 2016 werd de molen overgedragen aan Het Groninger Landschap.

“1869 – door een flinke storm woei op 17 december de kap van de molen er af. Anno 2019 staat de molen er fier bij.”
Molenaar Manny aan het werk

Bezoekersinformatie

De molen is zaterdagen geopend van 10.00 – 17.00, en als de vlag is uitgestoken en/of molen draait.

Een groepsexcursie op aanvraag is ook mogelijk.

Locatie
Molenweg 5
9991 AR Middelstum

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart

Activiteiten op deze locatie

Eropuit

Stoetkrummels deur de tied

Groningen