De Stormvogel in Loppersum

De Stormvogel bepaalt sinds 1850, samen met de kerktoren, het dorpsbeeld van Loppersum. Net is markante molen

Achtkantige stellingmolen

De Stormvogel is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen. De achtkante molens staan als sterker bekend. De molen heeft één koppel maalstenen, twee pelstenen en kammenluiwerk. De roeden van de molen waren lange tijd voorzien van zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen. Bij de restauratie in 1971 kreeg de molen Oud-Hollands met zeilen.

Geschiedenis van de molen

De molen is in 1850 gebouwd door Meinardus Harms Bolt en wisselde sindsdien regelmatig van eigenaar. De laatste particuliere eigenaar was Ies Nienhuis die de molen in 1955 kocht. In 1966 verkocht hij de molen aan gemeente Loppersum, maar bleef zelf eigenaar van het molenaarshuis. In 1971 werd De Stormvogel na een ingrijpende restauratie weer feestelijk geopend door toenmalige Commissaris der Koningin Toxopeus. Dit molenaarshuis werd in 1975 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Tot zijn pensioen huurde Nienhuis de molen van de gemeente. In 1992 droeg de gemeente De Stormvogel en twee andere molens over aan Molenstichting Fivelingo. Sinds 1 januari 2016 is de molen in eigendom van Het Groninger Landschap.

Bezoekersinformatie

Meestal op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en met speciale dagen ook op zondag. Als de vlag uithangt en/of de wieken draaien, bent u welkom. Zie ook onze Facebookpagina koren- en pelmolen de Stormvogel

Een groepsexcursie op aanvraag is ook mogelijk.

Locatie
Molenweg 67
9919 AG Loppersum

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl / p.wildeman@hetnet.nl

Op de kaart

Activiteiten op deze locatie

Eropuit

Grootse boekenmarkt

Wierdenland & Waddenkust
Eropuit

Fotowedstrijd en -expositie

Wierdenland & Waddenkust