Molen Hollands Welvaart in Mensingeweer

Molen Hollands Welvaart staat pal langs het veel bewandelde Pieterpad. In de molen is de koffie- en theeschenkerij ‘In de Malle Molen’ gevestigd. Een prachtige plek om even bij komen te komen en te genieten van een stukje appelgebak of echte Groninger poffert uit de eigen bakkerij. Daarna uiteraard de molen nog even in. De gidsen en/of molenaars vertellen u graag over de werking en de historie van de molen.

Stellingmolen Hollands Welvaart

Hollands Welvaart is een achtkante stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens vind je meestal in de bebouwde kom. Daar is immers meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

Stelling
De stelling (omloop) van de molen is, naast de maal- en steenzolders, het werkterrein van de molenaar. Op de stelling worden bijvoorbeeld de zeilen voorgelegd en de vang (de rem) bediend.

Kweern
In Hollands Welvaart staat een kweern waarmee je zelf meel kunt malen. Een kweern is een korenmolen die met de hand wordt bediend. Hij bestaat uit een liggende steen (de ligger) waar een ronde steen (de loper) ligt, die met een handvat worden rondgedraaid. Er zijn kweerns gevonden die dateren uit de ijzertijd.

Koffie- en theeschenkerij

In molen Hollands Welvaart is een gezellige koffie- en theeschenkerij met buitenterras gevestigd die wordt uitgebaat door vier enthousiaste vrouwen uit de omgeving. Naast de koffie- en theeschenkerij organiseren zij diverse activiteiten en exposities in de molen.

Via de website www.molenmensingeweer.com promoten zij op eigen wijze de prachtige dorpsmolen en kondigen zij de activiteiten en exposities aan.

Bezoekersinformatie

Van oktober tot april is de molen geopend op zondagen van 11.00 tot 17.00 uur, en als de vlag uithangt of de wieken draaien.

Een groepsexcursie op aanvraag is ook mogelijk.

Locatie
Molenweg 10
9961 PD Mensingeweer

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart