Nieberter Molen

De Nieberter molen is niet te missen. Sinds 1895 domineert deze molen het gezichtsbeeld van het dorp Niebert. Een bijzondere molen, want deze molen zonder naam is de enige zeskant molen in de provincie Groningen en de hoogste zeskant van Nederland.

Stellingmolen

De Nieberter molen is een zeskante stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens vind je meestal in de bebouwde kom. Daar is immers meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

Zeskant

De vorm van de Nieberter molen is erg bijzonder. Het is een zeskante stellingmolen. En deze werden veel minder gebouwd dan achtkante molens. De reden hiervoor was dat een achtkante als sterker bekend stond. Een voordeel van de zeskant was dat er twee ‘velden’ minder gebouwd hoefden te worden en er dus minder hout nodig was.

De enige zeskante molen in Groningen én de hoogste in Nederland. Iets om trots op te zijn.

Indrukwekkende techniek

De stellingmolen is een indrukwekkend stuk techniek, bedoeld om windenergie om te zetten in nuttige arbeid, om te malen, pellen, zagen en te pompen. De eerste Europese windmolens werden in de 12e eeuw gebouwd. In de 17e eeuw kreeg de Hollandse windmolen zijn bekende vorm, maar na die tijd zijn er nog regelmatig technische verbeteringen doorgevoerd. Met de komst van andere energiebronnen aan het eind van de 19e eeuw was de windmolen niet langer nodig.

Wat doet Het Groninger Landschap?

De Nieberter Molen is sinds 2011 van Het Groninger Landschap. In 2023 is de molen gerestaureerd. Hiervoor is de kap van de molen gelift en gerestaureerd. Daarnaast is er groot onderhoud gepleegd. De herstelwerkzaamheden betreffen het gevlucht, de stelling en de dakbedekking. Ook wordt de korte spruit vervangen. Deze balk in de kap van de molen is nodig voor het op de wind zetten van het gevlucht.

Bezoek de molen

De molen is open als de vlag van Het Groninger Landschap is gehesen. Dan kun je deze mooie molen van binnen en buiten zien. Als er voldoende wind is, worden de zeilen voorgelegd en doet de molen waar hij voor gemaakt is. Ook als de molen in bedrijf is ben je van harte welkom om te kijken.

Bezoekersinformatie

De Nieberter Molen is open de 1e en 3e zaterdag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur. Facebook: NieberterMolen.

Locatie
Molenweg 62
9365 PE Niebert

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart