Dag van de Bever

7 april is het de Internationale Dag van de Bever!

We zetten de bever in het zonnetje! Dit grootste knaagdier van Europa wordt op 7 april internationaal onder de aandacht gebracht. Een dag die niet zomaar willekeurig gekozen is, 7 april is namelijk ook de verjaardag van Dorothy Richards, een wetenschapper die meer dan 50 jaar onderzoek deed naar bevers en daarom ook beter bekend stond als “Beaver woman”.

Een dier met een interessant verleden

De laatste Nederlandse bever verdween in 1826. Na een lange periode van afwezigheid werd de bever opnieuw geïntroduceerd in 1988. Eerst in de Bieschbosch en daarna ook in andere gebieden. Sinds 2008 is de bever in Groningen te vinden in het Zuidlaardermeergebied, de Hunze, het Paterswoldsemeergebied, de zuidkant van het Leekstermeer en de Westerwoldse Aa.

Al met al gaat het nu goed met de bever. Er zijn er momenteel naar schatting 3500, en dat aantal blijft maar groeien. Met deze gezonde populatie is de bever dan dus ook van de Rode Lijst van Zoogdieren in Nederland die in 2020 is opgesteld afgehaald.

Beverwebcam

In 2020 heeft Het Groninger Landschap een beverwebcam geplaatst in een beverburcht in het Hunzedal. Dit gaf ons een leuk inkijkje in het dagelijkse doen en laten van de bevers in Groningen. Op de beelden zien we hoe actief ze ’s nachts zijn met zwemmen, knagen, sjouwen en eten. Ook kwamen de beverjongen goed in beeld en kwamen er wonderbaalrijk genoeg veel gasten langs (onder andere de otter en de bruine rat).

Onder aan de pagina zie je één van de filmpjes. Klik hier voor nog meer filmpjes die we hebben gemaakt in de burcht!

Zelf de bever spotten?

Wil je de bever zelf ook tegen komen in de natuur? Dan geven we je bij deze nog een aantal tips:

  • Sta vroeg op of trek er ’s avonds laat op uit. De bever is ’s nachts en in ’s ochtends vroeg actief. Overdag worden ze vrijwel niet gespot.
  • Speur het water af naar drijvend hout. In sommige gevallen wordt dit hout namelijk meegenomen door een zwemmende bever. Bevers worden trouwens vooral gespot terwijl ze zwemmen.
  • Kijk om je heen naar de duidelijke sporen. Denk hier vooral aan omgeknaagde bomen, dammen en de beverburcht; een grote bult met takken waarin ze hun kamers hebben gemaakt.
  • Let op de kenmerkende geuren. Ruik je een zoetige geur die doet denken aan schoensmeer of het ziekenhuis? Grote kans dat er bevers in de buurt zijn! Dit geurtje staat beter bekend als “bevergeil”. De bevers gebruiken deze geur om hun territorium af te bakeren.

Zorg er uiteraard wel voor dat je de bever niet tot last bent. Bewaar je afstand en maak niet te veel lawaai.