Herstel Occo Reintiesheerd in Stedum

Aan de Delleweg in Stedum staat de imposante kop-hals-rompboerderij Occo Reintiesheerd. Het dwarse voorhuis, de hoofdschuur en de bijschuur vormen samen een rijksmonument. Ook het aangelegen wierdencomplex maakt duidelijk dat aan de Delleweg in Stedum een bijzonder cultuurlandschap ligt.

Cultuur- en architectuurhistorisch belang

Occo Reintiesheerd heeft landschappelijk een hoge monumentwaarde. De grote historische kop-hals-rompboerderij is gelegen op een hoog stuk voormalig bouwland. Daarnaast heeft de boerderij ook waarde als de historische opvolger van een vlak daarbij gelegen boerderij die vermoedelijk een zeer oude oorsprong had. Het complex van wierden maakt duidelijk dat het hier om een waardevol oud cultuurlandschap gaat.

Zijperspectief 1980
Achtergevel 1954
Het erf voor herstelwerkzaamheden
De oprijlaan voor herstelwerkzaamheden

Blik op de toekomst

Door de gaswinning in Groningen heeft de boerderij aardbevingsschade opgelopen. De laatste eigenaren hebben de boerderij vervolgens verkocht aan de NAM. Daarna heeft de NAM de boerderij in 2017 overgedragen aan Het Groninger Landschap. Dankzij de overdracht blijft het monumentale karakter van de boerderij gegarandeerd.

Net als in de monumentale boerderijen De Haver en Melkema is de woonfunctie verplaatst naar de schuur. Bij Occo Reintiesheerd wordt de woonfunctie gerealiseerd in de bijschuur van de boerderij. Op deze manier koopt Het Groninger Landschap tijd om zo over een aantal jaar opnieuw te kijken naar het beschadigde voorhuis.

Foto: Marleen Annema
Foto: Marleen Annema – werkzaamheden 2022

Werkzaamheden

In januari 2022 hebben we de aanbesteding afgerond. Vervolgens zijn er gedurende 2022 verbouw- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo is er hard gewerkt om de oorspronkelijke en authentieke rietenbedekking van het dak in ere te herstellen, zoals op de foto hierboven ook te zien is.

Eind april 2022 werd het riet en de asbestbeplating volledig verwijderd van het dak. Op de onderstaande video zie je naast een totaalbeeld ook de prachtige gebintconstructie van de hoofdschuur uit 1860 en de bijschuur uit 1890.

In de winter van 2024 vinden de laatste werkzaamheden plaats. Het woonhuis in de schuur is gerealiseerd en het enige wat nog gedaan moet worden is de aanleg van het boerenerf, waarvoor uitgebreid historisch onderzoek heeft plaatsgevonden.

Unieke dronebeelden van de boerderij

Klik op de video hieronder om unieke dronebeelden te zien van de boerderij tijdens de restoratiewerkzaamheden.

Het boerenerf

Landschapsbeheer Groningen ondersteunt het project. Op basis van een tuinhistorisch onderzoek hebben ze een inrukwekkend en accuraat ontwerp gemaakt voor het boerenerf. Onderdeel van het ontwerp is een Groningse slingertuin, die veel voor kwam in de omgeving. hiernaast zie je een schets van het plan.

Meer informatie

De boerderij is momenteel niet vrij te bezoeken. Wel stellen we de boerderij regelmatig open tijdens open monumentendagen of andere evenementen. Raadpleeg hiervoor onze activiteitenkalender.

Klik hier voor nog meer foto’s van de boerderij Occo Reintiesheerd.

Ben je benieuwd naar de andere erfgoed projecten waar Het Groninger Landschap zich mee bezig houdt? Klik hier voor meer informatie.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.