Molens

De Lelie, Eenrum

Molens in Groningen

Ooit draaiden er in de provincie Groningen meer dan 1000 molens. Elke dag maalden ze graan, pelden ze gerst of zaagden ze hout. Nu zijn ze een herinnering aan het Groningen van weleer, toen koren en graan nog zo’n belangrijke en bepalende rol in onze provincie speelden en ons zoveel welvaart brachten.

Ambacht. Mooi dichtbij.

De molens van Het Groninger Landschap

De economische rol van de molens is uitgespeeld, maar in het landschap zijn ze nog steeds heel bepalend. Als vertrouwde bakens en herkenningspunten doemen ze vaak als eerst op aan de horizon. Van de 86 molens in de provincie heeft Het Groninger Landschap er 18 in haar bezit, om deze te beschermen en behouden. Al onze molens zijn toegankelijk voor publiek, zodat iedereen van deze historie kan genieten. Hieronder leest u meer over onze molens en hoe wij deze beschermen.

De molens bezoeken

Zal ik je rondleiden of kijk je zelf liever even rond? Deze uitnodigende vraag krijgen bezoekers van de Groninger molens vaak te horen. Naast molenaars zijn er op onze molens namelijk steeds meer molengidsen actief. Ze heten je welkom, leiden je rond en organiseren activiteiten. Dit doen ze op vrijwillige basis. Elke gids doorloopt een officiële cursus, zodat ze goed voorbereid aan de slag gaan.

Bij de informatie over onze molens hieronder lees je wanneer je een molen kunt bezoeken en wat er te zien of te doen is.

Ook vrijwilliger in een molen worden?

De Hoop

De Hoop ligt prachtig in de driehoek tussen Middelstum, Toornwerd en Borg Ewsum. De molen heeft twee overgebleven pelstenen!

Lees meer
Molens Middelstum

Interactieve kaart

De Stormvogel

De Stormvogel is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen. Het is een markante molen aan de

Lees meer
Molens Loppersum

De Leeuw

Bij de bouw van molen De Leeuw in 1865 is gebruik gemaakt van materiaal van een molen uit Solwerd aan

Lees meer
Molens Zeerijp

De Lelie

Korenmolen De Lelie is gemakkelijk te vinden. Haar wieken torenen hoog boven Eenrum uit. De wiektop bevindt zich op maar liefst 35 meter hoogte!

Lees meer
Molens Eenrum

De Onderneming

Een halve eeuw geleden zag het er slecht uit, de sloopvergunning was aangevraagd. Maar het dorp Vierhuizen ging pal voor de molen staan.

Lees meer
Molens Vierhuizen

Nieberter Molen

Sinds 1899 domineert de molen het gezichtsbeeld in de omgeving van het dorp Niebert. Het is de hoogste zeskant molen in Nederland en de enige in Groningen.

Lees meer
Molens Niebert

Hollands Welvaart

Molen Hollands Welvaart staat pal langs het veel bewandelde Pieterpad. Een prachtige plek dus om een bezoek aan de molen te combineren met een wandeling.

Lees meer
Molens Mensingeweer

Germania

Het blijkt dat er in 1686 al een molen in Thesinge stond. De Germania stamt uit 1825 en is vernoemd naar het Benedictijner klooster dat dichtbij stond.

Lees meer
Molens

De Zwaluw

De Zwaluw is niet de eerste molen die in Zuurdijk stond. De eerdere molen brandde af. Sinds 1858 bepaald De Zwaluw het aangezicht van dit kleine dorp.

Lees meer
Molens Zuurdijk

De Widde Meuln

Een indrukwekkende verschijning, deze witte molen in Ten Boer. En niet alleen door zijn kleur. De ronde vorm kom je in Groningen niet vaak tegen.

Lees meer
Molens Ten Boer

Bovenrijge

De kleinste van de twee molens in Ten Boer, maar wel de meest veelzijdige. Molen Bovenrijge heeft dienst gedaan als zaag-, polder-, pel- én korenmolen.

Lees meer
Molens Ten Boer

Fram

In het dorpje Woltersum staat molen Fram, heel avontuurlijk vernoemd naar het schip Fram van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen.

Lees meer
Molens Woltersum

Amerikaanse Windmotoren

De Amerikaanse windmotor is een windmolen voor het beheersen van het waterpeil. Fiets een rondje Zuidlaardermeer en bekijk er drie!

Lees meer
Molens

Zeldenrust

Zeldenrust is al anderhalve eeuw onderdeel van Westerwijtwerd. Gekoesterd door eigenaars en omwonenden overleefde hij de stormen van de tijd.

Lees meer
Molens Westerwijtwerd

Ceres

Trotse wieken reiken tot wel bijna 30 meter hoogte. De naam van deze molen komt uit de Romeinse mythologie: Ceres was de godin van de akkerbouw en het graan.

Lees meer
Molens Spijk

De Vier Winden

Molen De Vier Winden in Pieterburen dateert van 1846. Maar al eeuwen daarvoor moet op deze plek een korenmolen hebben gestaan.

Lees meer
Molens Pieterburen