De Otter in het Hunzedal

In de jaren 80 was de otter volledig uitgestorven in Nederland. Pas sinds de herintroductie van de otter in 2002 in Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn er verspreid over Nederland otters te vinden, zo ook in het Hunzedal.

De otter in het Hunzedal

In de uitgestrekte waterrijke landschappen van Groningen vinden we een bijzondere bewoner: de otter. Dit fascinerende zoogdier, bekend om zijn speelse karakter en vakkundige zwemkunst, is een icoon van de biodiversiteit en ecologische gezondheid van onze waterwegen.

Na decennia van afwezigheid door habitatverlies en waterverontreiniging, is de otter in Groningen teruggekeerd dankzij doelgerichte herintroductieprogramma’s en verbeteringen in het milieu. Tegenwoordig kunnen we deze mooie dieren weer bewonderen in hun natuurlijke habitat. Van de kanalen en sloten tot aan de uitgestrekte meren van onze provincie.

De terugkeer van de otter is niet alleen een triomf voor natuurbescherming, maar ook een teken van het herstel van onze waterrijke ecosystemen. Als roofdier spelen otters een cruciale rol in het ecosysteem door het evenwicht te bewaren en de gezondheid van vispopulaties te reguleren.

Het spotten van een otter in Groningen is een bijzondere ervaring. Daarom moeten we beschermen wat de natuur ons biedt en ons inzetten voor het behoud van deze prachtige dieren, zodat we nu en in de toekomst van hun aanwezigheid mogen blijven genieten.

Bekijk hier wildcamera beelden van de otter

De bovenstaande beelden heeft natuurmedewerker Jesper in 2022 gemaakt met een wildcamera. Hij heeft de camera geplaatst in het Hunzedal, nabij Vogelkijkwand Osdijk, aan de Osdijk in Noordlaren. De kijkwand is vrij te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Wie weet kom je de otter zelf ook tegen.

Steun de otter

Het Groninger Landschap zet zich in voor het behoud van natuur en het leefgebied van dit prachtige dier. Met de hulp van jouw bijdrage lukt het ons het leefgebied van de otter te vergroten en te beschermen. Help mee en word ook Beschermer.Contact en openingstijden

Locatie
Osdijk
Noordlaren

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart