Wij zetten ons in voor herstel van natuurwaarden in het Groninger landschap, zodat oorspronkelijke natuur opnieuw z’n weg kan vinden en behouden kan worden. Denk aan de ontwikkeling van brakwatergebieden aan de Noordkust, waar specifieke vegetatie weer een kans krijgt en de vogels terugkeren in het landschap. We bouwen vogelkijkhutten, herstellen borgtuinen, restaureren en verhuren karakteristieke huizen, we exploiteren bezoekerscentra, vormen productiebos om tot natuurbos. En dat alles delen we graag met de bewoners en bezoekers van Groningen. Met jou!
Kijk eens verder op de specifieke pagina’s per gebied en verbaas je over wat Groningen aan natuur allemaal te bieden heeft. Want het is echt waar: er gaat niets boven Groningen!
De Lettelberterpetten wordt door deze jongens gebruikt als slaapplaats
In afstemming met omwonenden heeft Het Groninger Landschap de Kleine Polder heringericht. Het is een bijzonder gebied, tegen Termunten en Termunterzijl aan, waar recreatie en natuur hand in hand gaan.
Lees meerInteractieve kaart
Landgoed Coendersborg herbergt een mooie samensmelting van natuur, landschap en cultuurhistorie.
Lees meerVan Klutenplas tot Wierdekerkhof en Middeleeuwse dijk, ontdek de natuurlijke en cultuurhistorische pareltjes in de polders achter de Waddendijk.
Lees meerDe Klutenplas is het eerste terrein dat wij hebben omgevormd tot een brakwatergebied. Inmiddels heeft zich hier een indrukwekkende vegetatie ontwikkeld.
Lees meerDe Waddenzee biedt onvoldoende buitendijkse kwelderruimte voor de vogels, daarom is een natuurgebied als de Feddema’s plas zo belangrijk.
Lees meerDeze twee oude productiebossen worden door ons ontwikkeld tot natuurbos.
Lees meerOp de grens van land en water heeft de natuur vrij spel, wadvogels zoeken hier hun toevlucht en het wad is een geliefde kraamkamer voor zeehonden.
Lees meerPolder Breebaart is het eerste binnendijkse getijdengebied van Nederland: een natuursucces. Help ons de huidige gebiedskwaliteit te borgen!
Lees meerEen uniek project in Leinwijk: we onderzoeken de invloed van beweging in het water en wisselende waterstanden op de waterkwaliteit en de plantengroei.
Lees meerDe polders zijn onderdeel van het beekdalsysteem van het Zuidlaardermeergebied. Van oudsher een echt weidevogelgebied, waar deze vogels zich nu weer steeds beter thuis voelen.
Lees meerIn de natte Oosterpolder wint de natuur aan verscheidenheid; we zien een toename van plantensoorten, amfibieën en zelfs de roerdomp en hermelijn zijn gespot.
Lees meerHet Zuidlaardermeer is op natuurlijke manier ontstaan, in de 12e of 13e eeuw en waarschijnlijk door een opstopping in de Hunze. Het gebied is een waar vogelparadijs.
Lees meerTen noorden van het Leekstermeer bezitten wij de Oeverlanden en de Lettelberterpetten. Onze inspanningen voor o.a. schoon water zijn hier beloond!
Lees meerHet weidevogelgebied Medenertilsterpolder (60 ha) van Het Groninger Landschap ligt midden in het agrarische cultuurlandschap van Middag Humsterland.
Lees meer